Askerlik Borçlanması Nedir?
Askerlik Borçlanması Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
Askerlik borçlanması, diğer borçlanmalardan daha avantajlı. Diğer borçlanmalarda sigortalı sadece gün kazanırken askerlik borçlanmasında hem gün kazanabiliyor hem de sigorta başlangıcını öne çekiyor.
Sigortalı, askere gittikten sonra işe girmiş ise borçlandığı süre kadar sigorta başlangıç tarihi öne geliyor. Bu durum da daha erken yaşta emekli olma şansını elde ediyor.
Emeklilik için sigorta girişinin önemi büyük. İlk kez sigortalı olunan tarih emekli olmak için gerekli şartları belirliyor. Bu acıdan bir günün bile önemi var. 4/a’lı sigortalılar (işçiler) emekli olabilmek için üç şartı yerine getirmeli.
1-Sigortalılık süresi: 6 Temmuz 2015’te ilk kez sigortalı olan bir kişinin sigortalılık süresi bu tarihte başlar ve işsiz kalıp prim ödemese bile süresi işler. Yani sigorta süresi prim gününden farklı.
2- Prim ödeme gün sayısı: Kişi adına prim ödenen gün sayılarının toplamıdır.
3- Yaş şartı: Sigortalılar diğer iki şartı sağlamış olsalar bile emekli olabilmek için belirli bir yaşı gelmek zorunda. Yaş şartını öne çekecek tek durum ilk kez sigortalı olunan tarih olduğu için askerlik borçlanması çok önemli.
Askerlik borçlanmasının avantajı
Avukatlık stajı, ücretsiz izin, kadın sigortalıların doğum sonrası çalışılmayan günleri, erkek sigortalıların ise askerlik süreleri borçlanılabiliyor. Fakat sigorta girişinin öne çekilmesi ancak askerlik borçlanmasında mümkün. Diğer borçlanmalarda yalnızca prim ödeme gün sayısı artıyor. Ayrıca emekli aylığını belirleyecek prime esas kazanç miktarı da yükseltilebilir. Bu durumda emekli aylığı da artmış olur.
Sigortalılık Süresini Öne Çeker mi?
Askerlik borçlanması yapan bir kişi hem prim ödeme gün sayısını artırır hem de sigortalılık tarihini öne çeker. Örneğin 6 ay askerlik yapmış bir kişi askerlik dönemi ilk kez sigortalı olduğu tarihten önce ise sigorta girişini borçlandığı süre kadar öne çeker. Diğer yandan askerlik süresinin tamamının da borçlanılmasına gerek yok. Kişi yetecek kadar günü borçlanabileceği gibi askerlik süresinin tamamını da borçlanabilir.
Neleri Kapsıyor?
Askerlik hizmetini er veya erbaş olarak yapanlar askerliğin tamamını veya bir kısmını, yedek subay olarak askerlik yapanlar ise yedek subay okulu süresini borçlanma hakkına sahip. Bunun dışındaki askerlik sürelerinin borçlanılması mümkün değildir.
Başvurular nereye yapılacak ?
İkamet edilen ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine başvurmak gerekir. “Borçlanma talep dilekçesini dolduran sigortalıların askerlik sürelerini belgelendirmeleri de şart. Borçlanması yapacakları kazanç düzeyini de belirten sigortalılar, Tutarı 1 ay içinde ödemelidir. Askerlik borçlanmasında taksit olmuyor.
Ödenen primler geri alınabilir mi?
Askerlik borçlanması yapan ve gerekli ödemeyi SGK’ya yapan ancak daha sonra askerlik borçlanmasından vazgeçmek isteyen bir kişi, SGK’ya dilekçe vererek, 5510 sayılı Kanun’un 41. maddesine göre yaptığı askerlik borçlanmasını iptal ederek ödediği parayı geri alabilir.
Günlük ve aylık ödeme tutarı ne kadar?
1 Ocak itibarıyla askerlik borçlanmasının bir günü için ödenebilecek en düşük rakam 18,96 TL, en yüksek rakam ise 142,20 TL’dir. Askerlik borçlanmasını düşükten ödemek prime esas kazanç düşük olduğu için aylık bağlanması durumunda avantajlı olmayacaktır. Tavandan ödemek aylık bağlanırken tutarın yüksek olmasını sağlayacaktır.
Ödenen primler hangi kapsamda değerlendirilir?
Askerlik borçlanmasının hangi sigortalılık kapsamında değerlendirileceği de kişinin askerlik borçlanması yaptığı dönemdeki sigortalılığına göre belirlenir. Kişinin borçlanma yaptığı dönemde 4/a’lı ise borçlanmayı 4/a’lı olarak, 4/b’li ise 4/b’li olarak değerlendirilir. Aktif sigortalılık döneminin sonunda borçlanma yapılmışsa kişinin son statüsüne bakılır. Kişi en son 4/a’lı ise askerlik borçlanması da 4/a’lı olarak değerlendirilecektir.
Sevgiyle kalın.
OKTAY ATALAY
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.