burada HAYAT var!
Web Sitemize Hoş Geldiniz

Sekiz Mart Gerçeği

197

8 MART GERÇEĞİ

ABD’nin New York kentinde bir dokuma fabrikası…

Çok ağır çalışma koşulları, çok uzun iş günleri ve buna karşın çok düşük ücretler.

Koşulların her geçen gün daha da dayanılmaz hale gelmesi, kadın işçilerin artık tahammül sınırını zorlamaya başladı.

Greve çıkma kararı alan kadınlar, taleplerini de açıkladılar: “Daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik iş günü, eşit işe, eşit ücret…”

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı.

Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı. Yangında hayatını kaybeden kadın işçiler anısına her sene 8 Mart ”Dünya Kadınlar Günü” olarak tarihe geçti.

8 Mart sömürü düzenine karşı çıkan ve hayatlarını kaybeden emekçi kadınları bir ”anma” günüdür.

Ama gel gelelim… 8 Mart acımasız sömürü düzenine, kapitalizme bir isyan bayrağı açan emekçi kadınların günü ama günümüze baktığımızda kapitalist düzenin ikili ilişkilerde ”Aşkım 8 Mart Dünya Kadınlar Günüymüş, bu çiçeğin bu da çikolatan…” şeklinde kutlamalar yapılıyor. Kimse Google’ya 8 Mart’ın anlamı nedir diye sormuyor, sosyal medya reklamlarında gördüğü ”8 Mart’a özel %50 indirim” ile tanıyor 8 Mart’ı…

8 Mart sokakta tatlı satan Ayşe Teyze’nin, asgari ücretle çocuklarınla bakmak için tekstil fabrikasında alınteri döken Fatma Hanım’ın, Anadolu’nun bir köyünde sabah ezanında uyanıp hayvancılık yapan Emine Teyze’nin, Akdeniz’in bir köyünde yetiştirdiği domatesleri pazarda satan Nuran Teyze’nin günüdür.

8 Mart ”alışveriş” günü değil sömürüye isyan bayrağını açıp canlarını veren emekçi kadınları anma, Kurtuluş Savaş’ında kahramanca savaşan nenelerimizi anma, alınteriyle helal bir yaşam süren emekçi kadınların değerini bilme günüdür.

Sosyal medyada 8 Mart edebiyatı yapmak yerine emek sömürüsüne, tacizlere, tecavüzlere, pedofiliye, kadın cinayetlerine ”dur” diyebildiğimizde 8 Mart’ı anlamış olacağız…

Nurhayat Varol

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku