burada HAYAT var!
Web Sitemize Hoş Geldiniz

İstihdam Teşviği – İşbaşı Eğtim Programı

340

İSTİHDAM TEŞVİĞİ – İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI

Ülkemizde işsizlik çok fazla olmasına rağmen, İŞVEREN kalifiye işçi bulmakta zorlanıyor, İşsizlerde iş bulamamaktan ya da aradığı vasıf ve şartlarda iş bulamamaktan şikâyet ediyor, bu nedenle de özelikle yeni nesil çok sık iş değiştiriyor.

İşsizlerimiz son dönemde artış görülse de iş ararken, İŞKUR vasıtasıyla iş aramayı çok ta benimsemiyor ya da bu konuda bilgisi yok.

Oysaki İŞKUR a kayıt yaptıran her işsiz için İş ve Meslek Danışmanı oluyor, onların vasıtasıyla iş bulmaları da kolaylaşıyor. İş ve meslek danışmanları işçi ile işveren arasında arabuluculuk yapıyor.

Ülkemizde 15 yaş üstü 60 milyona yakın nüfus var bunlarında yarısı çalışabilecek durumda. Buna karşılık iş olanağı daha az. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre; 27 milyona yakın iş potansiyeli var. Yaklaşık 3 milyon kişi işsiz. Hükümet, İşsizliğin azalmasına yönelik ciddi teşvikler getirmiş. Bu anlamda en büyük görevi de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üzerinden İŞKUR a yüklemiştir.

İstihdamı artırmaya yönelik olarak devam eden teşviklerden İŞ BAŞI EĞİTİM programını anlatacağım.

İŞKUR, daha fazla işsizin iş bulabilmesi için sadece işverenle işçi arasında aracılık yapmıyor. Aynı zamanda işsizlerin eğitilmesini sağlayarak işbaşı yaptırıyor.

Bunun için İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAM ları düzenliyor. Genci, yaşlısı, öğrencisi programa katılabiliyor. Bu yolla işsizlikte en önemli sorunlardan olan iş tecrübesi eksikliğini ortadan kaldırıyor. Vasıf gerektiren mesleklerde İşbaşı Eğitim Programı düzenlenebilmektedir. Vasıfsız mesleklerde ( Beden İşçisi, temizlik görevlisi, hamal vb.) düzenlenmez.

İşbaşı Eğitim Programına Kimler katılabilir?

İŞKUR ‘a kayıtlı işsiz olmak,

Son 1 aylık dönemde işsiz olmak (Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen son 1 aylık prim ve hizmet belgelerine kayıtlı sigortalılar dışında olmak, bu süre içinde 1 gün dahi olsa uzun vadeli sigorta kolları kapsamında prim ödenmemiş olması)

15 yaşını tamamlamış olmak,

İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hışmı veya eşi olmamak,

Emekli olmamak,

Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak.

Bu programdan en az 2 sigortalı çalışanı olan yararlanır. Çalıştırdığı işçi sayısı 2 ile 10 arası olanlar çalıştırdığı işçinin %10 u, daha fazla işçi çalıştıranlar ise %30 u kadar işçi için bu programdan yararlanabilir. Ayrıca işbaşı eğitim programının bitimindeki çalışan sigortalı sayısı programın başladığı gündeki sigortalı çalışan sayısından az olmaması gerekir. Eğitim sonunda, eğitime katılan kursiyerlerin en az %50 sini 1 ay içerisinde eğitim aldıkları alanda işbaşı yaptırması gerekir.

İşbaşı Eğitim Programı; bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanmaktadır.

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlarda düzenlenecek olan işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için işbaşı eğitim programlarının süresi 9 ay uygulanacaktır.

Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilir.

Program süresince katılımcılara günlük 61.65 TL, öğrenciler için 46.23 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 30.82 TL ödenir. Ayrıca eğitim süresince katılımcıların kısa vadeli sigorta prim (meslek hastalığı-iş kazası ve genel sağlık sigortası) giderlerini de İŞKUR ödüyor.

Geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara 75 TL ödenecektir.

Kurs süresince İşverenin ücret ödeme zorunluluğu yok, işveren e ciddi maliyet avantajı sağlıyor.

Kursiyere de iş öğrenme ve iş garantisi avantajı sağlıyor.

Program hafta da 5 veya 6 gün haftalık 45 saati geçmemek üzere uygulanır.

31 Aralık’a kadarki işbaşı eğitim programını tamamlayan 18-29 yaş arasındaki kişileri programdan sonra üç ay içinde işe alan işveren, işçinin SGK işveren primini ödemeyecek.  Bu prim, 30 ila 42 ay arasında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

İstihdamı artırıcı teşviklerin çok yerinde bir karar olduğunu bu ve benzeri teşviklerin artarak devam etmesini diliyorum.

Özellikle istihdamla ilgili çok sayıda teşvik olması ve teşviklerin tam olarak anlaşılamaması nedeniyle uygulamada zorluklar yaşandığını ve bunun sonucunda da çok sayıda firmanın cezai işlemlerle karşı karşıya kaldığını biliyorum.

Bu nedenle teşviklerin birleştirilmesini ve anlaşılır olmasının çok isabetli olacağını düşünüyorum.

Sevgiyle kalın.

OKTAY ATALAY

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku