Doğum Borçlanmasında Bilmeniz Gerekenler
DOĞUM BORÇLANMASI
Doğum borçlanması eksik sigorta günü olan kadınlarımız için büyük bir fırsattır. Doğum borçlanması yapılarak SGK dan prim gün kazanılıyor.
5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalıların doğumdan sonra geçen süreleri Kanunun 41’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereğince kadın sigortalıların ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten sonra iki defaya mahsus olmak üzere, her doğum için doğum tarihinden itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bu sürede adlarına prim ödenmemiş olması koşuluyla ve çocuklarının yaşaması şartıyla borçlanabileceklerdir.
2 yıllık süreyi beklemeden işe başlayanlar çalışmadıkları süreler kadar borçlanabileceklerdir.
5510 sayılı Kanun’da doğum borçlanmasından sadece ilgili Kanun’ un 4/1 (a) bendi kapsamında çalışanlar yararlanıyordu fakat Devlet memuru statüsünde çalışan 4/1-(c)’liler ile esnaf ve şirket ortağı olarak çalışan 4/1-(b) statüsündeki kadınlar doğum borçlanması hakkından yararlanamıyordu.
Torba yasa ile tüm sigorta kapsamında çalışan (4a, 4b ve 4c) kadınlarımıza borçlanma hakkı tanındı. Ayrıca borçlanma günü 2 çocuk için 4 yıl yani (4×360) 1.440 iken, yeni yasa ile 3 çocuk için 6 yıl yani (6×360) 2.160 güne çıkarılmıştır.
Halk arasında kadınlardaki doğum borçlanmasını erkeklerdeki askerlik borçlanması ile bir tutan yanlış bilgi mevcuttur. Doğum borçlanması işe giriş tarihini askerlikte olduğu gibi geri çekerek erken yaşta emekli olmayı sağlamıyor. Çünkü kadın borçlanmasındaki şartlardan biri önce sigortalı olmak ve sonra doğurmaktır. Oysaki askerlik borçlanması için askere gitmeden önce sigortalı olunması şartı yok.
Doğum borçlanması sigortalı veya hak sahiplerince yazılı talepte bulunulması ve talep tarihinde 5510 sayılı Kanunun 82 inci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt ve üst sınırları arasında olmak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın % 32’si üzerinden hesaplanacak primlerin borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi şartı ile borçlanılan süreler ilgilinin sigortalılığına sayılmakta.
01.01.2016 ile 31.12.2016 tarihleri arasında günlük borçlanma tutarı asgari 17, 57 TÜRKLİRASI’ tır.
Günlük azami borçlanma tutarı ise bu belirtilen tutarların 6,5 katı yani 114,19 TÜRKLİRASI’ tır.
Kısa süre içerisinde doğum borçlanması yapmayı düşünen kadınlarımıza tavsiyem 31.12.2016 yılına kadar borçlanmalarını yapmaları aksi halde 01.01.2017 tarihinden itibaren SGK prim taban ve tavanı artacağından daha yüksek oranda borçlanma primi ödeyeceklerdir.
Sevgiyle kalın,
OKTAY ATALAY
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK UZMANI
oktay.ata@hotmail.com
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.